91 dagar i Tanzania

Dag 73 - Bilder

Publicerad 2012-11-25 19:05:00 i I Tanzania,


Igår åt vi budget middag. Nu när vi har ett kök kan vi laga lite egna mål tänkte vi, hade dock ingen kastrull så vi fick koka makaronerna i en stekpanna - men det blev gott!

Två bilder från dagen. 

Dag 72 - Alla dessa elavbrott...

Publicerad 2012-11-24 19:20:12 i I Tanzania,

Ledsna för himla dålig uppdatering de senaste dagarna, men har det inte varit elavbrott så har internet inte fungerat. Lägger upp lite bilder nu från det nya stället vi kommit till, Pakachi beach hotel på Jambiani, och från vår cykeltur till Paje idag.

Såhär bor vi nu. Största boendet vi haft här i Afrika hittills med 3 sovrum och kök och vardagsrum som ni ser på bilden... dock inte bästa standarden vi haft. Det är liksom inget "riktigt" tak så alla läskiga djur och kryp kan komma och gå lite som de vill. Hade vit kommit hit direkt från Sverige hade vi nog fått lite smått panik, men 72 dagar här nere har gjort oss (i alla fall lite) härdade! Trots alla sovrum och sängplatser sover vi alla tre tillsammans i ett av dom (det enda rummet där det finns heltäckande tak). Där får inga möss, ödlor, spindlar eller andra oinbjudna gäster smita sig in...



Utsikten från restaurangen där vi just nu sitter och myser! Här är det mycket större skillnad på låg- och tidvatten än vad det var i Nungwi. Mitt på dagen når vattnet ända upp till tången för att sedan sjunka undan så långt som ni ser på bilden.



Redo för cykelutflykt!


Räsercyklar
 

Dag 68 - Picture perfect beaches!

Publicerad 2012-11-20 18:58:44 i

Då var vi framme och har sovit vår första natt här i Nungwi. Resan gick bra, och när vi kom fram till hotellet blev vi tilldelade bungalows nere vid havet, istället för de lite billigare med "garden view" som vi hade bokat (tack gode gud för lågsäsong).
Det är helt stört vackert, verkligen. Igår kväll somnade vi till ljudet av vågorna och vaknade upp till en blå himmel och sol genom fönstret. Töntig perfektion här - kritvit sand och turkost vatten... Har vandrat utmed stranden idag och bara beundrat det vi sett! Svårt att beskriva en plats i ord så lägger upp lite bilder istället;


På Arusha Airport - miniflygplats!

Utsikten från sovrummet och vår mysiga altan. Bara ett tiotal meter till vattnet!


Vårt hem för tillfället!




Allt med vit sand och blått hav låter överdrivet. Inte för att spä på det ännu mer, men allvarligt talat så var havet inte ens svalkande. Vi fick byta till poolen...





Dag 66 - Back in Arusha

Publicerad 2012-11-18 10:12:14 i I Tanzania,

Då var vi tillbaka på Kundayo igen efter 3 dagar i Moshi. Hade tänkt lägga upp alla bilder redan igår, men när vi kom hem var det strömavbrott och elen kom inte tillbaka förren i natt någongång. Alla dessa strömavbrott i Tanzania alltså! Här på Kundayo där vi bor har de en generator, så under korta strömavbrott har vi fortfarande i alla fall belysning, men eftersom det varade så länge igår försvann även lyset till slut! 

Vi hade i alla fall tre väldigt bra dagar i Moshi och både dit- och hemresan gick väldigt bra. Det är trångt, svettigt och tar lång tid att åka buss i Tanzania, men vi kom fram utan större problem så vi var nöjda. På hemresan satt vi längst bak i bussen, och man packade sedan in människa efter människa tills det var fullt på alla rader och inte längre fanns någon gång genom bussen... detta gjorde oss lite smått panikslagnna eftersom vi skulle av innan slutstationen och inte hade en aning om hur vi skulle kunna göra oss hörda när vi skulle av, och hur vi i sådana fall skulle kunna ta oss ut. Som tur var fanns det många snälla tanzanier ombord som var väldigt villiga att se till att tre virriga muzungus (vita) kom av på rätt ställe - tack!

Andra dagen i Moshi gjorde vi en heldagsutflykt med en av Jakobs vänner - Tumsifu. Här är vi uppe vid ingången till Kilimanjaro nationalpark på 1970 meters höjd.


Lite längre ner på Kilimanjaro, nära byn Marangu, fanns kilometerlånga underjordiska grottor som chagga-folket grävde för längesedan för att gömma sig för massaierna. Lite småläskigt att krypa omkring där nere, men väldigt imponerande!




På eftermiddagen vandrade vi till Kilasaya waterfall




Sen fick vi för oss att vi skulle upp högre i vattenfallet...


... och uppför de hala stenarna kom vi. Det var väldigt kul tills vi insåg att det inte var riktigt lika lätt att ta sig ner hehe. Det tog ett tag!


(vattnet ser bajsbrunt ut, men det var faktiskt inte så äckligt som det ser ut. Grymt skönt att svalka sig efter en svettig promenad)


På väg hem till Jakobs från Moshi sista kvällen. Detta var den "bästa" bilden vi fick på Kilimanjaro under vår trip... molningt alla dagar, så ingen bra vy över toppen - vår vanliga otur med vädret. Nu håller vi dock tummarna för Zanzibar!
Sista kvällen i Moshi blev även vår första utgång här i Tanzania. Var nog mest propert klädda på hela stället när vi skakade rumpa i långkjol och långärmad t-shirt, men kul hade vi!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dag 63 - Destination: Moshi

Publicerad 2012-11-15 09:09:44 i I Tanzania,

Igår var sista dagen på barnhemmet på dryga två veckor. Känns såklart jobbigt att lämna barnen, men det ska bli riktigt skönt med lite turistande ett tag! Börjar semestern med ett par nätter i Moshi, dit vi blivit bjudna till Jakobs värdfamilj, en annan volontär från Sverige som vi träffade för ett par veckor sedan. På lördag är vi tillbaka här på Kundayo och då är det dags att tvätta och packa och allt som nästa resa för med sig: Zanzibar på måndag! 


Hk Guldkrokens handbollsklubb i Hjo har skänkt ett matchställ till barnen som vi gav till dom igår. Jättesöta och jätteglada!






I tisdags var vi ute på vandring i Shangari, byn som barnhemmet ligger i, med en kille som är lika gammal som oss och heter Francis. 

Francis på sitt rum, han bor för tillfället hemma hos en kompis.

På fika hemma hos mama Samueli.
På vandring genom Shangarai. 

Slänger in en bild från i tisdags också då vi gjorde en "festmåltid" efetrsom vi firade två månader! Majs, popcorn, matmuffins och morot! (och självklart twix till efterrätt)


Nu tar vi bussen till Moshi, hörs när vi är hemma igen!

3-årsjubileum ska firas!!!

Publicerad 2012-11-12 15:17:18 i I Tanzania,

Zion Care utvecklas mer och mer för varje dag och bara under vår tid här har vi sett och fått vara med om stora framsteg! Den tionde december firar organisationen 3 år och det ska firas stort med alla barn, änkor, vänner och familjer med sång, dans mat och glädje. För att få möjlighet att bjuda alla som organisationen innebär på maten, behövs det en hel del. Därför slänger vi ut frågan här igen:

Är någon av er intresserade av att bidra? En sån här dag är det kul att göra något utöver det vanliga. Det är en stor dag för hela Zion. 150 kronor skulle t.ex. betyda att alla gäster fick varsin dricka. Varenda krona gör skillnad och ni kommer självklart få se en massa härliga bilder från festen som era pengar kommer gå till!

Bankgiro: ‎461-9011 (Agnes Franzén Broholm)

Dag 59 - (snart) två månader!

Publicerad 2012-11-11 15:15:32 i I Tanzania,


I veckan tog Rebecca med oss till en affär i stan, så vi fick köpa kangas. Alla går klädda i det här nere. Favoritoutfiten är; byxor/kjol, en kangas över det, en t-shirt, en kangas över det, en kangas över huvudet, och har man en unge så har man den i en kangas på ryggen. Vi kanske inte anammar hela stilen, men som strandklänning på Zanzibar kommer det bli perfekt! Väldigt fina tyger så kanske en och annan julklapp till er där hemma med...

Vårt nya koncept - Gossip Girl frukost! Innebär lyxfrukost framför GG innan vi går upp ur sängen och gör oss iordning för dagen.

Regnperioden är som sagt här, och igår var det även åskoväder. Läskigt Agnes?

På tisdag har vi två månader här i Tanzania. När vi firade en månad festade vi till det med en vinflaska, men den här gången gick vi all in med Konyagi-drinkar!

... och öl. Här måste man gå och lämna tillbaka flaskan i affären igen när man druckit upp - tur den ligger precis runt hörnet.

Konyagi som är typiskt här. 6000 shilling för en flaska, vilket motsvarar cirka 30 SEK.

Hemmafest i Tanzania betyder UNO (all hemmatid i Tanzania betyder UNO)

"Bra-att-ha-lådan" (drink, öl, kaka, fickkniv. Allt du behöver)

Linnéas myggnät har fått en ny slags impregnering mot myggen... medför en ny arom.

Dag 57 - Senaste dagarna i bilder

Publicerad 2012-11-10 10:36:44 i I Tanzania,

Då var det helg igen och igår åkte Ragna och Gabrielle hem, de andra volontärerna som varit här med oss i tre veckor nu. Avskedsmiddag i torsdags, det var sorgligt! Fick oss även att inse att vår sista dag här också kommer komma så småning om... det kommer bli tungt. Drygt en månad kvar i alla fall, 2 veckor på Zanzibar, och resten med alla våra gosiga barn!


Sarah uppe i köket - där vi alla hjälptes åt att laga en härlig middag

Jenny och Veronica gör chapati - vår nya favorit! Ska testa att göra det själva till dagens lunch tänkte vi. Kan behövas ett lycka till...

Ragna hackar kål

Så fin vy över en gård som ligger mellan barnhemmet och Japhets. Mount Meru!

Mount Meru igen. Här påväg från barnhemmet till daladalan. Ser ut som en kuliss!

Tänkte att det var bra för oss att lägga upp en bild som bevis på att vi faktiskt äter annat än bara socker, ibland... Ikväll blir det dock twix igen, men det är ju faktiskt lördag. 


Internet har strulat dom senaste dagarna så det blir lite alla möjliga bilder idag! Här är några från igår, fredag, då vi byggde en mini-farm med barnen.




En bild från gårkvällen också. Vid tolv kom en av våra grannar och knackade på och sa att det var "kvartersfest" med öl och konyagi. Så då blev det ett par timmar på altanerna med tre medelålders män, dricka och gitarr. Vi gillar våra grannar!

Dag 55 - Änkor med glasögon!

Publicerad 2012-11-07 16:16:00 i I Tanzania,

Såhär söta blev änkorna när de tog emot våra glasögon hemifrån Sverige! Det var lite svårt för dem att förstå vad det var och hur de fungerade till en början, men efter en stud när de förstod blev de blev mycket glada! Tack till Barbro Hofmeijer, Anne Hellqvist och Christina Broberg som skickade med oss sina gamla glasögon.

Idag har vi även hittat en ny marknad i stan och äntligen fyllt på matförrådet hemma så vi slipper leva på mackor med jordnötssmör (fast vår dagliga dos jordnötssmör får vi ändå i oss ikväll eftersom det är lill-lördag, och lill-lördag innebär snickers). 

 
 

Dag 53 - bilder från safari!

Publicerad 2012-11-05 19:05:10 i I Tanzania,

Internet var alldeles för långsamt för att ladda upp bilder igår så dom kommer idag istället! Sammanfattningsvis var resan väldigt bra, vi fick se The big five vilket man inte kan räkna med så vi är grymt nöjda!. Svårt att samanfatta trippen i ord så här kommer lite bilder istället;


Elefant - en av the big five! De andra som ingår är gepard, lejon, buffel, noshörning.


Gerald - vår kock! Underbar mat under hela resan :)


Aporna var också sugna att smaka på vår mat, så vi fick fort veva upp rutorna och stänga taket när det var dags för lunch!


Zebror i Tarangire national park












Lugnet innan stormen...


... som snabbt drog in och förvandlade vägarna i nationalparken till floder istället. Vi blev stående tills allt hade dragit över. Som tur var kom lejonen fram just då så vi var allt annat än sura för det!




Geparder som fällt en impala


Lyckligt ovetandes om helvetesnatten som väntar. Spöregn och läckande tält blev till alldeles för många personer i ett tält som i sin tur blev till syrebrist och ingen sömn! Vad gör det om hundra år? Vi överlevde!
Morgonen efter fick vi även reda på att de hade dödat en kobra i lägret under natten. Väldigt lyckligt ovetande!




Dag 2: dags för Lake Manyara national park




Dag 3: Ngorongoro crater



Flodhästar



Möra i kroppen efter 3-dagars safari - men jäkligt nöjda!
 

Välkommen till vår blogg!

Vi är tre tjejer som den 7-25 juni åker tillbaka till vårt saknade Tanzania efter att hösten 2012 volontärarbetat på barnhemmet Zion Care i tre månader. Den här gången ska vi också försöka oss på den stora utmaningen - Kilimanjaro. Hoppas ni vill följa med på vår resa! Kontonummer: 8299-0,933 140 361-9 (Swedbank)

Agnes, Hanna, Linnéa

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Sponsorer