91 dagar i Tanzania

Dag 48 - Dags för safari!

Publicerad 2012-10-31 18:52:46 i I Tanzania,

Idag har vi haft en slapp-dag här i Tanzania! Vi sov ut och tog sen en promenad in till stan för att spendera dagen vid en pool där. Såå skönt var det! Första gången vi badade sen vi kom hit. Så länge höll de nya volontärerna ställningen på barnhemmet.

Och imorgon är det äntligen dags för safari. Så nu åker vi ut i vildmarken i 3 dagar - lake manyara, Tarangire nationalpark och Ngorongoron kratern. Lovar att ladda upp mycket bilder (förhoppningsvis på massa häftiga djur) när vi kommit hem igen!Nästa "3-veckor-senare-bild" blir på zanzibar!

Dag 46 - Hälften gjord

Publicerad 2012-10-29 17:14:00 i I Tanzania,

Nu har vi varit här halva tiden! 
Imorses tog vi en promenad till barnhememt istället för att ta daladalan. Skönt att röra på sig lite innan det hinner bli för varmt! Tar ungefär en timme och känns bra då det inte blir så mycket konditionsträning här nere direkt... hehe

 
Idag blev det banangryta till lunch. Kanske inte ser särskilt lockande ut, men gott med lite variation efter två veckor med makande! 

Ny kalender åkte upp på väggen igårkväll. Solarna betyder Zanzibar. Inte långt kvar!

Dag 43 - Hem ljuva hem

Publicerad 2012-10-26 10:10:00 i I Tanzania,

Då var vi "hemma" igen efter vår Road trip med Rebecca och Japhet, och aldrig att vi har uppskattat vår lägenhet här på Kundayo så mycket som vi gör nu! Eller Arusha över huvud taget - civilisation. Vill man få perspektiv på sitt liv i Sverige åker man till Afrika, och vill man få perspektiv på sitt liv i Afrika åker man ut i bushen...

Vi åkte först 6 mil ut i ingenting (verkligen ingenting), för att där övernatta och fortsätta ännu längre ut i ingenting morgonen efter. Den sista biten var 3 mil, men tog dryga timmen... lägger upp en film ikväll om hur man kör på de vägarna! Så länge kommer lite bilder;


Issaia som bor i den lilla byn med 4 föräldralösa barn. Ett av de är Johanna på bilden. I framtiden vill Japhet ha ett center även här.


Mark på farmen. Ser väldigt torrt ut, vilket det också är, men när regn perioden kommer blir allt grönt!


Ser ni toppen i bakgrunden? Solnedgång på Kilimanjaro!


Arbetande bybor håller på och gräver ut en källare... evighetsjobb!


Rummet vi fick bo på över natten var allt annat än det vi vant oss vid här på Kundayo. 2 sängar som vi skulle dela på blev snabbt till 1, då den ena brakade ihop. 3 pers i en säng är svettigt. Plus detta var det säkert 30 grader i rummet, och vi var tvugna att ha på oss heltäckande kläder då det saknades myggnät... men värmen var inte det enda som skulle göra natten plågsam. Ja, ni ser ju på bilden. Förutom några stora spindlar som vi dödade rätt fort, fanns även fetaste kackerlackan som var mer svårfångad och sprang runt som en galning i rummet. Panik och nära till tårar, men till slut fick vi välja mellan att sitta vakna i panik hela natten - eller försöka döda den. Stolt kan vi säga att vi valde det sistnämnda alternativet, även om det ändå blev en natt med sädår mycket sömn.  


Svettiga tjejer


När man kör bil genom Afrika utan ac, får man antingen välja mellan att åka med rutorna nedvevade - och andas damm, eller ha rutorna uppe och svettas. Pest eller kolera? Vi valde att växla lite vilket resulterade i att vi blev både svettiga och dammiga = geggiga! Kände oss jättebruna igår när vi kom hem till lägenheten!

Tar en liten paus utmed vägen

Japhet och Linnéa!

Kollar hjulen. Ett under hur bra bilen håller ändå. Kör i motorvägshastighet på grusvägar i landsbygdsskick!
 

Dag 40 - Svenskt

Publicerad 2012-10-23 16:17:35 i I Tanzania,

Det har varit mycket det senaste, framför allt mycket svenskt! I helgen träffade vi en kille från Skara, Jakob, som jobbar volontärt som engelsklärare i grannstaden här. Det var trevligt, kul att få prata om hur allt är här nere med någon hemifrån. 

I lördags kom även två andra svenskar hit. Två tjejer som i tre veckor ska vara på det barnhemmet vi är på. Vi ska även åka på safari tillsammans med dem, då det blir billigare ju fler man är. Så troligtvis nästa helg kommer vi åka iväg. Ska bli spännande! Tälta bland lejon och elefanter på savannen. Vår granne Chris var på safari nu i helgen, samma "runda" som vi ska åka då, så han skulle visa oss lite bilder ikväll.

Imorrn blir det också ett litet äventyr. Japhet har funderat ett tag på att köpa en gård där de kommer kunna odla saker för att i framtiden inte behöva köpa mat till barnhemmet, utan kunna försörja sig själva. Imorgon ska vi följa med honom och titta på gården. Den ligger ganska långt bort, över 10 mil (och vägarna här är ju som de är), så vi blir borta över natten också. Ska bli kul med en road trip och få se lite mer av landet!


Igår målade vi utsidan på rummet. Fint med aprikosfärgat!

SPONSRA ETT BARN

Publicerad 2012-10-22 16:30:00 i I Tanzania,

Det absolut bästa sättet för att bekämpa fattigdom i framtiden är att utbilda dagens barn och ungdomar. En bra utbildning ger ger dem möjligheter för framtiden!


Idag går 7 av barnen på barnhemmet i en skola som heter Shephards - och är en av Tanzanias främsta. Ni som läst vår blogg ett tag vet att vi för några veckor sedan var på en graduation cermony där och fick möjlighet att själva se skolan.
Möjligheten att få studera där har dessa barn fått genom sponsring av faddrar, men det finns fler barn på hemmet - och därför behövs det också fler faddrar. Att sponsra ett barns skolgång kostar ungefär 3500 kronor per år. Är ni intresserade så lämna en kommentar eller mejla oss så berättar vi mer.


De barn som inte går på Shephards får enklare undervisning på barnhemmet av en lärare som kommer dit. Detta är dock bara baskunskaper, för att de senare ska kunna börja på en riktig skola.

En bild från avslutningscermonin på Shephards


Idag har vi målat klart även utsidan på det nya rummet. Bilder kommer!

Dag 36 - Massor att fira

Publicerad 2012-10-19 18:34:00 i I Tanzania,

Nu är internet tillbaka. Dock inte elen, men vi klagar inte!

Det har gått fort fram med arbetet de senaste dagarna och nu är insidan färdigmålad!!! Blir jättefint och folk här tror att vi målar som yrke. Man tackar man tackar. Är väl så att man vanligtvis inte är så noggranna här som vi kanske brukar vara hemma.

Ikväll har vi firat också, massor med saker. Köttfredag, helg, fem veckor i Afrika, en månad till Zanzibar och sist men absolut inte minst. HÅRDDISKEN ÄR PÅVÄG! Och köttet smakade superbt. Halleluja!


Från daladalan. Ibland får inte alla plats på insidan, då kan nån få hänga ut genom den ofta öppna dörren.


Standardmat på barnhemmet, macande. Fyra av fem dagar den här veckan. Det här eller ugali är vad som serveras. Det är inte alls lika äckligt som det ser ut, men ni kanske förstår varför köttfredagen räknas som helig? 

Dag 33 - "Målning"

Publicerad 2012-10-16 17:21:00 i I Tanzania,

Imorses när vi tog daladalan till barnhemmet var vi helt inställda på att börja måla taket, men man tycker vi borde vetat bättre nu efter en månad här - no hurry in Africa! Självklart blev det inte målning idag heller...
Inte för att det gjorde oss något särskilt men. Istället har vi ägnat dagen åt att spackla in väggarna!Daladala-resor gör folk tvingade att lita på varandra här nere! Hoppar man på en full daladala har man inte mycket annat val än att lämna över sin väska till någon person längre in som eventuellt har plats att hålla i den... men resan igår slog verkligen alla rekord! En kvinna med ett litet barn, säkert inte mer än några månader, hoppar på och lämnar oberört över sitt barn till en man i fram på bussen medan hon själv trycker sig in längst bak. Så kan man ju med göra, vi slutar aldrig förvånas här nere!
 
 

Dag 31 - En månad i Afrika!

Publicerad 2012-10-14 11:10:35 i I Tanzania,

Igår firade vi en månad i Afrika med:

1. Afrikansk buffé: lägg så mycket som får plats av all slags mat du kan komma på på tallriken. Bry dig inte om ifall det är gott ihop eller inte. Ät upp allt. Vi käkade ris, stekta grönsaker, chips, jordnötssås, vitlöksbröd och nygrillad majskolv med smör och salt köpt precis här runt hörnet (kostar 4 kronor för tre stycken). 

2. En vinflaska som vi hittat i supermarketen! Den hade både kolsyra och båtar, men ska man fira så ska man fira!! Hade ingen korkskruv men vi har ju faktiskt gått teknik... Linnéa skruvade i en skruv och bände sen upp den med en kniv. 

3. Hemgjorda twix. Löjligt gott. Smuldegsbotten + chokladsås + smält choklad. Chokladen räckte bara till hälften av kakorna och vi hann visst äta upp dom innan det blev något kort... Men springer nog ner till supermarketen och köper choklad till resten i eftermiddag - DÅ kan vi ta kort!

Mm-mm-mmm

Kolasåsen skulle koka i en timme. Kul tyckte Agnes
Hann bli ett kort innan kolasåsen och chokladen åkt på i alla fall
Tänkte åka och bada på ett hotell här i närheten igår, men Hanna har åkt på en förkylning så vi tog en planerardag istället. Vilket gav resultat! Efter fyra timmar framför datorn var allt fixat inför vår semester i slutet av November - Zanzibar i två veckor!!! 
 

Dag 29 - FREDAGSMYS

Publicerad 2012-10-12 18:00:53 i I Tanzania,


Idag är det fredagsmys här i Afrika! Denna bild togs dock innan besvikelsen om att Linnéas mammas godispaket inte hade kommit... så inget godis för oss ikväll. Får försöka baka en kaka eller något istället.


Men fredag betyder i alla fall alltid kött! Sitter och väntar i restaurangen nu på att det ska bli klart.


Förresten har vi sett klart alla avsnitt av SUITS nu, det enda vi hade på datorn efter att ha glömt hårddisken hemma. Som tur är kommer några andra svenskar till Arusha nästa vecka så vi ska försöka be någon där hemma skicka den med dem. Så länge får vi roa oss på andra sätt här på kvällarna. Igår blev resultatet så här!


I veckan som gått har takbygget fortsatt med spackling, för att vi i nästa vecka ska kunna måla det. Bilden är från idag när vi högg ut konturerna i ena väggen - som består av massa stora stenar. Vi planerar att sen måla dem i olika färger, kan nog bli riktigt snyggt!


Dag 28 - Bilder från floden

Publicerad 2012-10-11 16:55:58 i I Tanzania,

Ännu en dag på barnhemmet. En väldigt svettig dag. Nu när regnperioden börjar närma sig blir det varmare och varmare för varje dag, cirka 5 graders skillnad nu på dagarna från när vi kom.
Så därför begav vi oss till floden idag igen så barnen fick svalka sig. I och för sig så lider de inte av värmen på samma sätt som vi, de lever lite efter lager-på-lager-modet här. Gärna flera tröjor, en klänning, byxor och gärna en jacka utanpå. Vi förstår inte, men glada över att bada blir dom alltid i alla fall!

Dagens utmaning: Frakta oss själva + 30 ägg från barnhemmet till lägenheten med daladalan. En konst!

Dag 27 - Vardag

Publicerad 2012-10-10 16:26:40 i I Tanzania,

Se på maken, internet fungerar idag också!!! Så nu kommer bilderna från i söndags upp. 

Idag har annars varit en ganska vanlig dag. Varit på barnhemmet, handlat veckans mat på Tengeru Market och nu ska vi snart gå tillbaka till lägenheten och baka snickers. Är ju faktiskt lillördag!

I väntan på skjutsen. Väntade över en timme efter ett "kommer snart", men vid det här laget har vi slutat att förvånas!


Hungriga barn!

Barnen satt i klassrummet och åt, och vi vuxna satt utomhus (japp, vi är faktiskt vuxna nu!!)


Buffén. Det var verkligen jättegott!


Japhet och en av byborna.


Rehema och Furah


Gruppbild efter all god mat och dans och sång från barnen. De bakom barnen är kockarna som bjöd på maten, genomvänliga människor som gjorde barnens söndag till en att verkligen komma ihåg!
"Kåålasnoore, kolasnööre" Inte varje dag vi hör svenska ord här på Kundayo. Det var en av våra grannar som kikade förbi! Bjöd de på svenskt godis i fredags, de ville till och med ha kolasnöre-lukten som parfym. Kul! 

Dag 26 - Återkommer imorgon

Publicerad 2012-10-09 17:47:00 i I Tanzania,

Internet har legat nere hela gårdagen och nästan hela dagen idag också, så vi väntar en dag till med bilderna från lunchen på barnhemmet i söndags. Slänger upp några från pannkakssöndagen istället! Samt en film på när Linnéa gjorde sönder toaslangen igårkväll......... Hörs mer imorn om internet är med oss!


Det här var söndagens finmiddag. Vi har bara en stol så när det är mörkt och vi måste sitta inomhus så är det golvet som gäller. Sen har vi bara två gafflar och ett glas och en mugg (har råkat göra sönder en mugg och ett glas också...), så vi turas om med glasen och med att äta med sked. Kanske inte är som finmiddagar hemma, men mysigt har vi det!!!


Rastlös och mätt Hanna
Kände sig smart när hon hängt upp linor på toan att hänga sin tvätt i - mindre smart när vi kom in senare och såg att toaslangen hade gått sönder, ops!

Dag 24 - Tji på slappsöndag

Publicerad 2012-10-07 18:02:00 i I Tanzania,

Hade planerat en lugn söndag med så lite aktiviteter som möjligt förutom svängen till supermarketen medan lägenheten städades. Men tji fick vi! På vägen hem därifrån hörde vi våra namn ropas från en bil, det var Rebecca och Egla som åkte runt och letade efter oss då våran telefon inte gått att ringa till det senaste dygnet. Ren tur att de såg oss! De berättade att det kommit en grupp med kockar som ville bjuda barnen på mat. Det lagades massor med mat och det räckte till många fler än bara barnen. Så vi, barnen, änkorna, familjerna runt i kring och alla härliga familjemedlemmar åt oss mätta på buffén vi bjöds på. Blev riktigt mätta, och det var en jättemysig eftermiddag! Lägger upp bilder imorn. 

Nu har vi i alla fall fått lite tid över och tänkte göra så lite som möjligt innan nya arbetsveckan börjar imorn. Laddar upp med Linnéas bananpannkakor. Mmmmm. 

PS. Här är en film från när vi dansade med massaierna igår, hehehe...
 
 

PS 2
. Igår hade vi även varit här en fjärdedel av tiden! Men ta det lugnt, vi är oss lika.
Dag 1 - Dag 23

Dag 23 - DANSA MED MASSAIER

Publicerad 2012-10-06 17:11:00 i I Tanzania,

 
 
 
... och när vi trodde att det inte kunde bli bättre igår toppades köttfredan med att vi fick vår första post här! Ett paket från Agnes mamma med massa svenskt godis, precis vad vi behövde! När vi sedan kom tillbaka till lägenheten och skulle bädda ner oss framför en film, blev det istället "grannfest" med vår granne Chris som köpt en gitarr! Och vi andra fick köra. Så mysigt att sitta där under stjärnorna allihopa. Får bli mer sådant framöver!

Idag var vi uppe ganska tidigt för att vara lördag, då det var besök hos en massaiby som stod på schemat. Vi har hela tiden varit lite små-rädda för massaierna här nere, eller i alla fall haft väldigt mycket respekt, så vi var ganska nervösa imorses när vi gav oss iväg. Som tur var åkte vi med tre norskor som hade träffat en massai som skulle ta med oss till sin familj - så det kändes ändå rätt tryggt. Och vilken dag det blev! Det enda som var lite obehagligt var när en kvinna stannade oss på vägen dit och ville ha betalt för att vi inte hade våra pass på oss, men vi hade ingen som helst anledning att visa passen för henne! Korruption... här försöker alla få pengar ur folk på de mest fula sätt. Även myndigheter. Det märkte vi även när vi sökte volontärvisum.

Här är i alla fall lite bilder från igår och idag. Vi vill varna känsliga läsare att en av bilderna är ganska vidrig...Från igårkväll!


I massaibyn. Bakom ser ni husen de bor i! Helt kolsvart är det där inne, förutom det svaga skenet från en liten brasa i mitten (som även bidrar till att rummet är helt rökfyllt)!

Jägarna. Satt och drack te tillsammans med de, men tyvärr kunde vi inte kommunicera med varandra. Massaierna har ett helt eget språk!


Kändes väldigt overkligt allting - att vara mitt ibland dem. Lite som att vi hade hoppat in i en film! Eller som att byn var uppbyggda kulisser och massaierna skådespelare...


Blir serverad (väldigt sött) te av en av kvinnorna. Massaierna har många olika fruar, och en av männen i byn hade 36 barn med 7 olika kvinnor.


Söt liten tjej med det typiska halsbandet som alla kvinnorna bar!

De typiska massaiskorna - gjorda av gamla bildäck!


Vi fick även vara med på en slakt, vilket var ganska obehagligt. Massaierna äter sedan allt från geten; kött, inälvor och blod - vilket var ännu mera obehagligt... 


... men det är ju en del av deras sätt att leva. Här sitter några av männen och gnager. Kvinnorna och männen äter inte ihop, utan männen äter utanför på byn på samma plats där slakten går till.

Ute i vildmarken. Så otroligt torrt överallt och nästan ingen växtlighet. Stor skillnad från här i Arusha där allt är grönt!


Unga massaipojkar blir omskärda i tonåren, och efter det måste de ut på en halvårs lång vandring på egen hand. Klarar de vandringen blir de accepterade att komma tillbaka till byn, och annars... ja.
Under deras "vandrings-tid" går de klädda helt i svart och med en slags vit mask målad i ansiktet. I vanliga fall har massaierna annars mönstrade färgstarka klädstycken!


De ärren som ni ser på kinderna under masken, ser ut som ringar, är ett brännmärke som alla massaier får för att markera att de är just massaier.


Massai-dans

Dag 22 - KÖTTFREDAG

Publicerad 2012-10-05 19:28:10 i I Tanzania,

Just nu sitter vi i restaurangen här på Kundayo ochh väntar på veckans efterlängtade köttabete! Finns inget bättre sätt att avsluta en "arbetsvecka" på än så. 

Idag på eftermiddagen gick vi och badade med barnen i en flod som ligger en bit ifrån centret. Så underbart att se dem! Så genomlyckliga hela tiden från det att vi började promenera ner mot floden, under tiden de plaskade omkring och på vägen hem igen. Vi själva var lite mer nervösa av oss. "Vägen" ner är knappast särskilt barnvänlig, och hade vi varit svenska dagisfröknar på utflykt hade vi säkert blivit stämda för att ha utsatt barnen för risk. Men barnen här är så duktiga. De är vana vid att ta ansvar för sig själva, och klarar sig så otroligt bra tack vare att de fått lära sig allt den "hårda" vägen. Vad vi tycker om dem allihop!

Idag på daladalan hem var det förresten trängre än vanligt så vi räknade... till 28 pers! Packade som sillar i den här hettan - SVETTIGT!

 
 


Dag 21 - Back on track

Publicerad 2012-10-04 18:28:00 i I Tanzania,

Internet har inte fungerat de senaste dagarna och idag finns det ingen el. Gör ett försök till att lägga upp lite bilder här innan datorn dör! Veckan har gått fort, och bilderna är från igår när vi tog med oss kameran. Hälsade även på en liten bebis i byn i tisdags, och skänkte bort lite bebiskläder. Hade tyvärr inte med oss kameran då, men vi går säkert dit och hälsar på flera gånger. 

Idag var läraren och Veronica och Jenny, de andra två som jobbar på barnhemmet, i centrum med Japhet för att fixa bankkonton. Så denna torsdagen var det teacher Agnes, teacher Hanna och teacher Linnéa som hade hela makten! Gick faktiskt jättebra, trots att vi pratar helt olika språk så tog vi oss igenom hela dagen utan några problem. Inte så konstigt i och för sig eftersom våra barn är så fina och duktiga som de faktiskt är!

Fick också klart för oss att det var kanelbullens dag hemma... Njut när ni kan! Vi tog en majskolv.


Eleni, Linnéa och Amani

Agnes och Jessica


Söta!


Fiiiiiiint hår? Linnéa hjälper till med maten


Solen står i zenit här på dagarna. Kolla skuggan från tvätten!

Underbara Rebecca och Japhet. Stand-in-föräldrar när de är som bäst!


Girls only. Hos Rebecca och Japhet!


Veronica! Lagar all mat på barnhemmet. 


Krutkvinnan som bor i ett hus på vägen mellan barnhemmet och Japhets, har energi till allt och är hur gullig som helst!

Rebecca och Japhets trädgård

På vägen mellan barnhemmet och Japhets

Linnéa testar roliga inställningar på kameran!

Hanna med Karen och Lulu

Agnes och Karen


Barnen tycker att hår är helt fantastiskt, framförallt vårat ljusa! Igår var det Linnéas tur att bli tjusig. (Inte många där hemma i Sverige som skulle pilla i vårat hår frivilligt just nu, oduschat och härligt)


Agnes begravd i en massa barn.

Och sist men inte minst ett litet klipp från när vi åkte in till stan med Japhet i tisdags. Full bil, så Linnéa, veronica och Agnes fick sitta i bagaget!


Dag 18 - REGN

Publicerad 2012-10-01 17:21:00 i I Tanzania,

Ösregn i Afrika - CHECK. Sitter under taket vid restaurangen och lyssnar på regnet. Första skuren sen vi kom hit kom inatt, och nu är den andra i full gång. Den korta regnperioden är på g, lite tidigare i år. Det regnar dock inte konstant, idag har det t.ex. varit soligt hela dagen.

Imorses fick vi lite fika hos Rebecca och Japhet. Te och nyrostade jordnötter! Det ersatte den annars dagliga grötfrukosten. 

Igår var vi inne och lunchade i centrum, mmmmm. Vi har hittat ett jättemysigt fik där vi säkert kommer hänga en hel del i höst, Africafe. Det är ganska mycket västerlänningar där, vilket är en av anledningarna till att vi gillar det. Så otroligt skönt att få vara lite turist emellanåt när resterande spenderas helt afrikanskt med lokalbefolkningen.
 


 
 

Välkommen till vår blogg!

Vi är tre tjejer som den 7-25 juni åker tillbaka till vårt saknade Tanzania efter att hösten 2012 volontärarbetat på barnhemmet Zion Care i tre månader. Den här gången ska vi också försöka oss på den stora utmaningen - Kilimanjaro. Hoppas ni vill följa med på vår resa! Kontonummer: 8299-0,933 140 361-9 (Swedbank)

Agnes, Hanna, Linnéa

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Sponsorer