91 dagar i Tanzania

Dag 23 - DANSA MED MASSAIER

Publicerad 2012-10-06 17:11:00 i I Tanzania,

 
 
 
... och när vi trodde att det inte kunde bli bättre igår toppades köttfredan med att vi fick vår första post här! Ett paket från Agnes mamma med massa svenskt godis, precis vad vi behövde! När vi sedan kom tillbaka till lägenheten och skulle bädda ner oss framför en film, blev det istället "grannfest" med vår granne Chris som köpt en gitarr! Och vi andra fick köra. Så mysigt att sitta där under stjärnorna allihopa. Får bli mer sådant framöver!

Idag var vi uppe ganska tidigt för att vara lördag, då det var besök hos en massaiby som stod på schemat. Vi har hela tiden varit lite små-rädda för massaierna här nere, eller i alla fall haft väldigt mycket respekt, så vi var ganska nervösa imorses när vi gav oss iväg. Som tur var åkte vi med tre norskor som hade träffat en massai som skulle ta med oss till sin familj - så det kändes ändå rätt tryggt. Och vilken dag det blev! Det enda som var lite obehagligt var när en kvinna stannade oss på vägen dit och ville ha betalt för att vi inte hade våra pass på oss, men vi hade ingen som helst anledning att visa passen för henne! Korruption... här försöker alla få pengar ur folk på de mest fula sätt. Även myndigheter. Det märkte vi även när vi sökte volontärvisum.

Här är i alla fall lite bilder från igår och idag. Vi vill varna känsliga läsare att en av bilderna är ganska vidrig...Från igårkväll!


I massaibyn. Bakom ser ni husen de bor i! Helt kolsvart är det där inne, förutom det svaga skenet från en liten brasa i mitten (som även bidrar till att rummet är helt rökfyllt)!

Jägarna. Satt och drack te tillsammans med de, men tyvärr kunde vi inte kommunicera med varandra. Massaierna har ett helt eget språk!


Kändes väldigt overkligt allting - att vara mitt ibland dem. Lite som att vi hade hoppat in i en film! Eller som att byn var uppbyggda kulisser och massaierna skådespelare...


Blir serverad (väldigt sött) te av en av kvinnorna. Massaierna har många olika fruar, och en av männen i byn hade 36 barn med 7 olika kvinnor.


Söt liten tjej med det typiska halsbandet som alla kvinnorna bar!

De typiska massaiskorna - gjorda av gamla bildäck!


Vi fick även vara med på en slakt, vilket var ganska obehagligt. Massaierna äter sedan allt från geten; kött, inälvor och blod - vilket var ännu mera obehagligt... 


... men det är ju en del av deras sätt att leva. Här sitter några av männen och gnager. Kvinnorna och männen äter inte ihop, utan männen äter utanför på byn på samma plats där slakten går till.

Ute i vildmarken. Så otroligt torrt överallt och nästan ingen växtlighet. Stor skillnad från här i Arusha där allt är grönt!


Unga massaipojkar blir omskärda i tonåren, och efter det måste de ut på en halvårs lång vandring på egen hand. Klarar de vandringen blir de accepterade att komma tillbaka till byn, och annars... ja.
Under deras "vandrings-tid" går de klädda helt i svart och med en slags vit mask målad i ansiktet. I vanliga fall har massaierna annars mönstrade färgstarka klädstycken!


De ärren som ni ser på kinderna under masken, ser ut som ringar, är ett brännmärke som alla massaier får för att markera att de är just massaier.


Massai-dans

Kommentarer

Postat av: Peter

Publicerad 2012-10-07 05:33:38

Vilka upplevelser ni får vara med om! Fantastiskt.
Fick ni nån smakbit???

Svar: Tackade nej till det... ;)
jamboafrika.blogg.se

Postat av: Anton

Publicerad 2012-10-07 14:26:42

Hej Hanna!
Jag tycker det var fina bilder på er!
Är hos farfar nu. Ska äta äppelkaka!
Stor kram från Anton

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Välkommen till vår blogg!

Vi är tre tjejer som den 7-25 juni åker tillbaka till vårt saknade Tanzania efter att hösten 2012 volontärarbetat på barnhemmet Zion Care i tre månader. Den här gången ska vi också försöka oss på den stora utmaningen - Kilimanjaro. Hoppas ni vill följa med på vår resa! Kontonummer: 8299-0,933 140 361-9 (Swedbank)

Agnes, Hanna, Linnéa

Kategorier

Arkiv

Sponsorer