91 dagar i Tanzania

14 dagar kvar - Bakning!

Publicerad 2012-08-30 00:26:00 i Inför resan,

Två veckor kvar nu!

Idag har vi bakat hela dagen, för på fredageftermiddag står vi utanför Ica i Hjo och säljer bröd för att få in pengar till barnhemmet. Kom gärna förbi och köp på er lite om ni har vägarna förbi!
 

17 dagar kvar - Planerad resväg

Publicerad 2012-08-27 18:21:00 i Inför resan,

17 dagar kvar nu! Även om det fortfarande känns väldigt overkligt så börjar det allt kännas lite i nerverna. Vore väl konstigt annars egentligen!

Här kan ni se hur vår resa ner är planerad. Först får vi skjuts av Agnes pojkvän Marcus till Arlanda och därefter är det många timmar på olika plan och flygplatser som väntar. Klockan tio över fem lyfter första planet från Stockholm till Amsterdam, sedan byte där och flyg till Nairobi i Kenya för att till slut flyga den sista biten till Kilimanjaros flygplats i norra Tanzania. Om allt går som det ska hela resan så lär det vara tre trötta men väldigt förväntansfulla resenärer som kliver av planet, och möter fredagsmorgonen vid foten av "Afrikas tak"! 
 
       Stockholm                                                                                                                             Kilimanjaro
 
 

22 dagar kvar - Visste ni att?

Publicerad 2012-08-22 15:18:06 i Inför resan,

... enligt moderna arkeologiska undersökningar sägs de första människorna ha vandrat, för över tiotusen år sedan, på det område som i dag är Tanzania?
 
... jambo betyder hej på swahili?
 
... Tanzanias namn är ett teleskopord av Tanganyika, vilket är fastlandet, och Zanzibar, en närliggande ögrupp?
 
... Freddy Mercury föddes på Zanzibar?
 
... mellan 35% och 40% av befolkningen är muslimer, och mellan 40% och 45% är kristna? Resten är utövare av naturreligioner.
 
... vi har tagit våra malariamediciner nu och vi spydde inte - gött!

... vi har allt fått lite ont i armen av Tuberkulosvaccinet, och där sprutan stack ser det ut som ett rätt myggbett ungefär!
 
Ledig dag + regnig dag = läsdag
 
 

24 dagar kvar - All vaccinering färdig!

Publicerad 2012-08-20 12:58:39 i Inför resan,

Ingen av oss hade reagerat på PPD-testet, så det blev både Gula Febern- och Tuberkulosvaccinering för oss alla tre imorses! Aj aj, men skönt att alla sprutor är tagna nu. Det enda "jobbiga" som är kvar nu är blodprov,och att Tuberkulossprutan kommer ge oss varsin fin varande böld i ett par veckor.. smällar man får ta! Ska alldeles strax till Thai House och tröstäta lite.
 

Imorrn tar vi första Malariatabletten med, hoppas att ingen av oss behöver få några läskiga biverkningar! Vi löste bara ut en av tre askar för säkerthetsskull i alla fall, dumt att betala för fler ifall vi inte tål dem. Alla vaccinationer har plockat på i pris ändå.
 

Om oss

Publicerad 2012-08-20 11:33:00 i Om oss,

Vi är alltså tre tjejer; Hanna Broberg, Agnes Broholm och Linnéa Dahlen, som i början av sommaren tog studenten från Västerhöjdsgymnasiet i Skövde. Vi hade långt innan det pratat om att eventuellt åka någonstans efter examen, och genom en av våra lärare kom vi kontakt med Linnea Lundgren som har varit med och startat upp Zion Care orphanage and widowcenter i Tanzania. Centret är en plats där 19 föräldralösa barn får chansen att känna tryggheten i ett hem, och de stöttar och hjälper även byns änkor, som har det väldigt svårt ställt i Tanzania. 

 
Det huvudsakliga syftet med vår resa är att ge barnen kärlek; leka med dem, krama dem och visa att de är värdefulla. Dessutom kommer vi på plats få en bättre överblick över barnens boende och vardag, och kunna se saker som kan göras för att förbättra deras liv. Det kan vara allt ifrån reparationer, köpa in nödvändigheter, ta barnen på utflykter, eller starta något större projekt. 

Vi kommer bo i en lägenhet i staden Arusha, och här på bloggen kommer ni förutom att läsa om vår vardag med barnen även ta del av resor och utflykter vi kommer göra!
 
Från vänster; Agnes, Hanna & Linnéa 

25 dagar kvar - PPD-test

Publicerad 2012-08-19 16:07:00 i Inför resan,

Mindre än en månad kvar till avresa nu. Det känns fortfarande ganska overkligt, men nu börjar allt fixande komma igång på riktigt i alla fall!

I måndags var vi ju på Vaccinationscentrum och skulle ta våra sprutor, men något som de hade missat förra gången vi var där var att vi även behövde ta vaccin mot Tuberkulos samtidigt som vi tog mot Gula Febern... och det här Tuberkolosvaccinet kunde de tydligen inte ge där. Så istället var vi i fredags på KSS för att göra ett så kallas PPD-test. Man får då en spruta i underarmen, som man sen ska "läsa av reaktionen på" efter 72 timmar. Så imorgonbitti ska vi tillbaka igen för att se om vi reagerat. Har man reagerat så har kroppen redan skydd mot Tuberkulos och man behöver inte ta vaccinet, så håller tummarna för det!

Ser ni att det ser ut som ett myggbett under plåstret? Vätskan som sprutades in låg liksom kvar under huden ett tag som en blåsa...
 
 

32 dagar kvar - Vaccin och malariaprofylax

Publicerad 2012-08-12 23:16:09 i Inför resan,

Efter förra veckans "besvikelse" när Vaccinationscentrum hade semesterstängt så har vi nu laddat om och kör imorgon.
De vaccin man behöver ta för att göra den resa vi ska göra är;
  • Gula febern
  • Typherix
  • Meningokock
  • Kolera
  • Twinrix
Som tur är har vi alla redan tagit en av dem - twinrix, men det blir ändå 4 stycken(!) vaccin som ska in i kroppen imorgon. Fy! Får allt bli en liten tröstgodispåse igen och mys i soffan sen på kvällen...
 
 
Något som vi också ska fixa imorgon är Malariaprofylax! Malaria är ju en infektionssjukdom som sprids av myggor, och tyvärr finns det inget vaccin mot detta. Sjukdomen sprids i blodkropparna och kan skada njurarna och hjärnan, ca 1-3 miljoner människor dör varje år i det. 
Det vi kan göra för att undvika bli sjuka är framförallt att skydda oss mot myggen. Ha täckande kläder på kvällar och sova under myggnät om nätterna och sånt. Det där med att sova under myggnät är bra över huvud taget tycker jag, skyddar även mot spindlar och annat läskigt!
Sen äter vi det här profylaxet också då, Lariam, som inte ger 100% skydd men som i alla fall minskar risken för att malaria skulle bryta ut om man blir smittad av en mygga. Det som är lite läskigt med det är bara att man kan få psykiska biverkningar (hemska mardrömmar, deprission mm). Så vi ska proväta dem tre veckor innan vi åker nu, för att se hur/om de påverkar oss...Läser man runt på olika forum på nätet så blir man ju livrädd för att stoppa i sig dem, men läkaren på Vaccinationscentrum sa att det är ungefär 1 på 10 000 som får biverkningar så man får väl lita på honom då och hoppas på att man inte är den stackaren!
 
Guds gåva till människan? Yes!
 
 
 

36 dagar kvar - Tanzania, vart?

Publicerad 2012-08-08 14:27:03 i Inför resan,

För er som inte är några geografifantaster kan det kanske vara intressant med lite inlägg nu innan vi åker om själva Tanzania som land. För att starta från ruta ett så ligger det i östra Afrika, och den stad vi ska bo i, Arusha, är markerat med ett litet kryss på kartan här under;
 

Ganska nära ekvatorn ser ni, kommer bli svettiga dagar där nere!

Tanzania är mer än dubbelt så stort som Sverige och har 43 miljoner invånare, varav 3 miljoner bor i huvudstaden - Dar Es Salaam. Språket man talar är Swahili och vi håller på och trugglar lite glosor redan nu, även om vi nog kommer lära oss bäst när vi är på plats sen. Visste ni förresten att många av karaktärerna i Lejonkungen har fått sina namn från Swahilin, Simba tillexempel betyder Lejon och Rafiki betyder vän.


Arusha som vi bor i är en ganska stor stad, och en av Tanzanias viktigaste. Den ligger precis vid foten av Tanzanias näst högsta berg, Mount Meru. Och klimatet i Arusha är tropiskt, så återigen - det kommer bli en svettig höst för oss iår!
 
Det kommer komma fler inlägg om Tanzania framöver, men nu gör vardagslivet här hemma i Sverige sig påmint - dags att lämna afrikatankarna och lägga i lite tvätt!

38 dagar kvar - Kundayo

Publicerad 2012-08-06 21:50:00 i Inför resan,

Med 38 dagar kvar till avresa har vi äntligen genomfört bokningen av det stället vi ska bo på under vår tid i Arusha, Kundayo. Vi hade även tänkt att ta alla vaccinationer idag (Agnes hade laddat väldigt länge mentalt), men när vi stod med vårt tröstgodis utanför Vaccinationscentrum insåg vi att det var semesterstängt... typiskt! Det får bli nästa måndag istället, när de öppnar igen.

Boendet är i alla fall lägenheter som ligger cirka 5 minuter med buss från barnhemmet vi ska jobba på. Vi har haft kontakt med han som äger stället ett bra tag nu, och han är jättetrevlig så vi ser fram emot att komma ner!

 

Välkommen till vår blogg!

Vi är tre tjejer som den 7-25 juni åker tillbaka till vårt saknade Tanzania efter att hösten 2012 volontärarbetat på barnhemmet Zion Care i tre månader. Den här gången ska vi också försöka oss på den stora utmaningen - Kilimanjaro. Hoppas ni vill följa med på vår resa! Kontonummer: 8299-0,933 140 361-9 (Swedbank)

Agnes, Hanna, Linnéa

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Sponsorer