91 dagar i Tanzania

Dag 16 - Hard work work

Publicerad 2012-09-29 19:15:00 i I Tanzania,

Taket är klart! Det var tolv timmars hårt slit och innan all cement var på plats hade det hunnit bli helt svart, insekterna hade vaknat till liv och fullmånen var det enda som lös. Det var spännande att uppleva djungeln på natten.
Klockan nio på morgonen började arbetet med att skyffla sand och sten i en hög. Vi flyttade alltså materialet tio meter bort, för att blanda det, och sedan bära tillbaka det. Det här med att tänka effektivt känns inte som att det är prio ett, det hör antagligen ihop med "no hurry in Africa" - så vi log och jobbade vidare. Under dagen satte vi även ihop järn till ett armeringsnät och blandade betong. Dock inte med några direkta mått; vi tog lite sand, vi tog lite sten, hällde över lite cement och blandade ihop det med vatten. Vi hade inga maskiner att tillgå så allt fick göras för hand. Blanda, bära och hälla på (vilket blev ganska mycket omständigare än det hade behövt eftersom vi lagt allting 10 meter bort). Antagligen därför våra händer och fötter ser ut och känns som de gör idag, spruckna och ömma. Inga handskar och flip-flop var inte det ultimata, men det ska ju kännas att man arbetat! Det var tungt, men aldrig fel med gratisträning. Det kändes väldigt bra när allt var på plats och alla vi som hade varit med och byggt kunde pusta ut. Vi fick en värmande kram och ett jättestort tack och det kändes jäkligt mäktigt att det faktiskt var vi som gjort det hela möjligt.

Hade planerat köttfredag men när det drog ut på tiden blev det istället pannkaks-spagetti-ris-böne-kål-fredag hos Rebecca och Japhet. Det satt inte fel någonstans och köttfredag får bli köttlördag med filmvisning som kvällsaktivitet - the lucky one. Mmmmm.

 


Mycket bärande fram och tillbaka

Flora och Elisabeth som var med och hjälpte till hela dagen. Underbara!!! 


Lyckligt ovetande om att vi skulle arbeta i fem timmar till

Stämningen var god fast arbetet var hårt!

Linnéa i arbetarsällskap

Satte ihop alla armeringsjärn till ett nät innan vi kunde börja med cementen. Vilket hantverk! Varenda kryss där järnen möts tvinnade vi ihop med en ståltråd. Tog flera timmar bara det!

Blandningsstället
 
Gick med cementen, fram och tillbaka, i små hinkar, och fyllde sakta men säkert på till det blivande taket.


Karen


Karen och Agnes
 


Buddie och Hanna


Benedetta

Försöker lära oss lite swahili på kvällarna innan vi somnar! 


När vi arbetat färdigt var vi inte bara trötta utan också väldigt, väldigt smutsiga. Intorkad cement över både kläder och ansikten. Det hade blivit för sent att åka hem och göra mat så vi fick äta hos Japhet och Rebecca innan han skjutsade hem oss. Deras döttrar tyckte inte vi skulle behöva gå runt i den smutsen, och insisterade på att låna ut kläder från deras garderober. Jättegulligt tänkt, verkligen, men kanske inte något vi själva skulle valt... Agnes trivdes jättebra i sin klänning, eller? - möntrad klänning med puffärmar och längd till knäna strider mot alla hennes vanliga klädprinciper. Linnéa och Hanna fick sig i alla fall ett gott skratt. Tack för lånet Egla, den skulle säkert passa mycket bättre utan sportbhn! (Vi hade även köpt ägg av Rebecca och Japhet, tyckte dom passade ypperligt bra till resterande outfit)

Kommentarer

Postat av: Mamma Stina

Publicerad 2012-09-29 19:37:42

Det ser ut som om mamma Mia ska ta med arbetsdressen, OM hon åker!
Bra jobbat, tjejer! Är grymt impad av ert arbete!!!

Postat av: Anonym

Publicerad 2012-09-29 19:43:34

Lilla huset på prärien?

Postat av: Mamma Mia

Publicerad 2012-09-29 20:38:31

Håller med, ni är grymma =) Om jag åker vill jag nog inte bära cement och som tur är verkar ni ju vara färdiga med det ;)
Jag tycker Agnes var söt och visst ser det ut som "lilla huset på prärien" =)

Postat av: Lisen

Publicerad 2012-09-29 20:38:48

Tycker att ni klär väldigt fint i er nya outfit :D och så duktiga ni är! Stor eloge till er!

Postat av: Fia

Publicerad 2012-09-29 23:00:42

Jätte roligr att käsa om ert arbete. Kram

Postat av: Åke

Publicerad 2012-09-30 17:06:05

Ni gör ett fantastiskt arbete där nere. Ni kan vara stolta!Sen är det intressant att läsa hur väl ni har anpassat er till helt nya levnadsförhållande. Det är inte alla som lyckas med det.

Lycka till med fortsättningen! Hälsa Japhed o Rebecca samt Francis.

Postat av: Åke

Publicerad 2012-09-30 17:11:12

En sak till. Neema är vårt fadderbarn. Det vore väldigt roligt om ni hälsade på dem och hälsar från oss. Jag tror ni går förbi Mama Neemas kiosk varje dag. Det är ca 200 m från Japhed.En del av korten jag visade er var just från den familjen.

Svar: Det ska vi självklart göra, ska se till att hitta dit först bara. :) hoppas du har det bra och hälsa dom andra lärarna! kram
jamboafrika.blogg.se

Postat av: Marcus

Publicerad 2012-09-30 23:43:54

Du är väldigt fin i klänning, uppskattas att se för du klär dig i det men dock utan sportbh! Och ja ni gör ett jättefin där nere! Älskar dig AB<3

Svar: älskar dig också men förvänta dig inte klänning hemma nu bara för detta. puss!
jamboafrika.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Välkommen till vår blogg!

Vi är tre tjejer som den 7-25 juni åker tillbaka till vårt saknade Tanzania efter att hösten 2012 volontärarbetat på barnhemmet Zion Care i tre månader. Den här gången ska vi också försöka oss på den stora utmaningen - Kilimanjaro. Hoppas ni vill följa med på vår resa! Kontonummer: 8299-0,933 140 361-9 (Swedbank)

Agnes, Hanna, Linnéa

Kategorier

Arkiv

Sponsorer